torstai 10. marraskuuta 2016

Eri aikakausien tyylit

1920-luku :Suomessa alkoi pula-aika, minkä takia materiaalia ei käytetty vaatteissa paljon, mutta ne olivat silti kauniita ja hienostuneita. Naisten muodista katosi vyötärö ja hihattomat mekot tulivat muotiin. Korsetit jäivät pois ja rintaliivit yleistyivät. Mm. polkkatukka ja kynsilakka tulivat myös naisten muotiin silloin. olennaista naisten asukokonaisuudessa olivat näyttävät hiuskoristeet, ihonmyötäiset hansikkaat ja turkikset. Korot olivat kengissä maltilliset, mutta naiselliset. Myös meikit tulivat 20-luvulla uutuutena markkinoille.
Miesten muotiin kuului tuolloin pohjepituiset golf-housut, neulotut villatakit ja ruudulliset irtotakit. Uutuuksia muodissa olivat kävelykepit, baskerit sekä turkishatut. Alusvaatteet yleistyivät ja tehdasvalmisteiset vaatteet olivat suosiossa.

1940-luku: Naisten pukeutuminen muuttui hienostuneemmaksi, näyttävämmäksi ja huolitellumaksi. Istuvat leikkaukset ja selkeämpi vyötärö olivat suosioissa. Hyvin istuvat neulepuserot  olivat naisilla yleisiä. Materiaalia ei ollut paljon, joten hameet eivät olleet kovin leveitä.


 1950-luku: Kapea vyötärö tuotiin esille leveiden kellohameiden avulla. Kankaissa käytettiin enemmän kuoseja, suosittuja olivat mm. pallot, pilkut, ruudut ja vähän värikkäämmät sävyt. Korkeavyötäröiset housut naisilla sekä miehillä olivat yleisiä. Muoti on jäänyt historiaan yhtenä tyylitietoisimpana muotina ja niin sanottu fiftarityyli näkyy edelleen ja se on suosittu varsinkin naamiaisiassa ja teemajuhlissa.

1960-luku: Vuosikymmen oli huomattavasti nuorekkaampi kuin edellinen vuosikymmen. Mekot olivat kevyesti vartaloa myötäileviä ja loivasti alas leveneviä. Koska hameet olivat lyhyitä, käytettiin paksuja polvisukkia tai sukkahousuja. Saappaat tulivat muotiin pitkä-ja lyhytvartisina ja housupuku hyväksyttiin vähitellen katukelpoisena asuna. Valkoisen ,beigen ja mustan rinnalla suosiossa olivat kirkkaat värit. Kenkien kärjet pyöristyivät ja korot mataloituivat. Miehilläkin kirkkaat värit ja neuleet yleistyivät. Erilaiset kuvioprintit olivat in. 1970-luku: Leveät lahkeet olivat muotia sekä miehillä että naisilla. Villapaidat, villaliivit ja neuleet olivat tiukkoja ja ihoa myötäileviä. Värejä oli monenlaisia: kirkkaita ja vähän hennompia, mm. keltainen, punainen ja oranssi olivat kaikkein käytetyimmät. Hippityyli ja kuviot olivat myös nousussa.


 1980-luku: Vaatteet olivat värikkäitä ja vähän urheilullisia. Eri kuoseja ja sävyjä yhdisteltiin ja housut ja takit olivat löysiä ja rentoja. Eri vaatekappaleita laitettiin päällekkäin ja mm. tiukat trikoot ja kirkkaat sukkahousut olivat hyvin yleisiä varsinkin naisilla. Säärystimet ja bodyt tulivat myös vähitellen jumppa-asuina muotiin.
 

2000-luku: Tyylit vaihtelivat todella paljon heti 2000-luvun alusta tähän päivään asti. Sen takia ei voi tarkalleen sanoa, mikä on tämän vuosituhannen muoti. Välillä on päätetty ottaa inspiraatiota vanhanajan tyylistä.Välillä taas on keksitty jotain uutta modernimpaa. Joka vuosi on erilainen talvi-, kesä-, kevät- ja syksytyyli ja vaatekaupoissa sesonkituotteet vaihtelevat tiuhaa tahtia. Suomessakin on monentyylisiä ihmisiä; muotia noudattavat, hipit, boheemit, rokkarit, gootit, hiphopparit jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti