maanantai 15. helmikuuta 2016

sanastoa (50s)

 
Christian Dior 
-Oli ranskalainen muotisuunnittelija
-Avasi Pariisiin muotitalon, joka oli hänen mukaan nimetty
-Tunnetuin luomus oli vuonna 1947 esitelty "New Look" 
- Tyylin tunnusmerkki oli naisellisuus, tiukkaan istuva vyötärö ja laaja kellohame


Siluetti
- Kuva, jota voi verrata varjokuvaan tai piirrokseen, johon on piirretty kohteen uloimmat ääriviivat. Siluetissa käytetään yleensä valkoista pohjaa, johon on mustalla lisätty kohteen ääriviivat ja kuvan keskusta on värjätty mustaksi. Siluetti esittää yleensä jotain henkilöä tai hahmoa. Sivukasvokuvat ovat suosittuja siluetin aiheita.

 Pepitaruutu 
- Skotlannissa suunniteltu kuosi. Käytetään mm. miesten puvuissa ja paidoissa sekä naisten kävelypuvuissa.
 
Vartalo Muodot


Y-vartalo                                                                                                                                                                     
Y-vartalo on kuin ylösalaisin käännetty kolmio, hartialinja on huomattavasti leveämpi kuin lantio. Tätä vartalotyyppiä on kahdenlaista. Ensinnäkin leveä hartialinja voi syntyä urheilemalla ja harjoittelemalla, jolloin naiselle muodostuu poikamainen ja urheilullinen vartalo kuten uimareilla. Toinen tyyppi on leveäharteinen, yläpainotteinen vartalo, jossa leveiden hartioiden lisäksi povi on leveämpi kuin lantio. Lantio ja takapuoli ovat suorat ja litteät, lantiossa ja selässä ei ole kaarevuutta. Jalat voivat olla hyvinkin hoikat ja reidestä kapeat. Vartalotyyppi on kulmikas.

 H-vartalo
Vartalotyyppi on sopusuhtainen, hartiat ja lantiolinja kulkevat lähes samassa linjassa, rinnanympärys voi olla hieman pienempi kuin lantionympärys. Vyötärö erottuu selvästi. Tämä on yleisimpiä vartalotyyppejä.

A-vartalo
Kulmikas A on ns. päärynävartalo. Päärynävartaloita voi olla sekä kulmikas että pehmeä. Kulmikas A on hartialinjaltaan huomattavasti kapeampi kuin lantiolta. Hartiat ovat kapeat ja suorat, ei luisut. Sivustapäin katsottuna vatsa ja takamus ovat litteät, selässä ei ole notkoa. Lantio on reisiin saakka litteä ja suora, levein kohta on reisissä. Jalat ovat suhteellisen lyhyet.

X-vartalo

X-vartalo on hyvin naisellinen, tiimalasimainen ja kaareva vartalotyyppi. Se on hyvin sopusuhtainen, hartiat ja lantio ovat kutakuinkin samassa linjassa. Sivustapäin katsottuna sekä edessä että takana on runsaasti kaarevuutta ja vyötärö erottuu selvästi hyvin kapeana. Lantio lähtee kaartumaan jo ylälantiolta lähtien. Jalat saattavat olla suhteellisen lyhyet.

O-vartalo

O-vartalo on rintava ja vatsakas, hyvin pyöreä ja omenan muotoinen. Vyötärö ei erotu selvästi, mutta sääret ovat hyvin hoikat. Keskivartalo on hyvin leveä, vyötärölinja kulkee lähellä rintaa ja pallea on korostunut.

OY-vartalo
OY-vartalon tunnuspiirteitä ovat voimakas hartialinja, kapea lantio, hyvin pyöreä vatsa ja pallea. Sääret ovat huomiota herättävän hoikat. Vartalo on aiemmin saattanut olla urheilullinen Y-vartalo, mutta iän ja kertyneiden liikakilojen myötä keskivartalo on pyöristynyt.

Tere 
Saman sauman yhteyteen kahden kappaleen väliin koristeeksi ommeltu erillinen kaitale tai nauha.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti